Truva atıyla hesabınızı soydurmayın

Cumartesi, Ekim 26, 2013 yazildi.

Truva atıyla hesabınızı soydurmayın

‘Truva atı’ gibi bilgisayarın kontrolünü içerden ele geçiren yeni nesil virüsler, vatandaşın canını yakmaya devam ediyor.

İnternet bankacılığı üzerinden tüketicilerin hesaplarını boşaltan dijital korsanlara karşı uzmanlar bilinçlenmenin, banka ve güvenlik güçleriyle temasa geçmenin önemini vurguluyor.
HÜRRİYET Dünyası’nın dün gündeme getirdiği internet bankacılığı yoluyla dolandırıcılık haberi, bu alandaki faaliyetlerinin oldukça ciddi boyutlarda olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Bir Hürriyet çalışanın başına gelen internet bankacılığı dolandırıcılık girişiminden hareketle hazırladığımız haberin ardından dün çok sayıda aynı şekilde dolandırılan tüketici, kişisel öyküsünü paylaştı. Hemen tüm öykülerin birbirine benzerliği dikkat çekerken, uzmanlar tüketici bilincini artırılmasının bu noktada çok önemli olduğunun altını çizdi. Yurtdışında da yaygın olarak kullanıldığı görülen bu yeni virüslerin ortak özelliği, yem olarak kullanılan bir e-posta ile, bilgisayara bulaştırılan virüs, tıpkı bir truva atı gibi bilgisayarı kontrol altına alıp, sahibinin kişisel bilgilerini korsanlarla paylaşıyor.

GÜVENLİK GÜÇLERİNE BAŞVURUN
Uzmanlar tüketicinin bilgisayarına truva atı tarzında bir virüsün bulaştırıldığını ve hesaplarıyla onyandığını fark ettiği anda, hiç vakit kaybetmeden hem bankasıyla hem de savcılıkla temasa geçmesi gerektiğinin büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Bankacılık uzmanları, dolandırılan kişinin doğru hareket etmesi halinde, transfer edilen parası eğer banka şubesinden çekilmemişse, hala parasını kurtarma olasılığının yüksek olduğuna belirtiyo. Ama bunun için tüketicinin bankasını bilgilendirmesinin yanında, aynı anda güvenlik kurumlarına da başvurmasının hayati olduğu vurgulanıyor.

PANİK YAPMAYIN PARA ÖDEMEYİN
Bankacılık ve bilişim uzmanlarının internet bankacılığı kullanan tüketicilerin son dönemde geliştirilen yeni virüslerle yapılan korsan faaliyetlerden korunmaları için yaptığı ortak uyarılar özetle şöyle: 
Bilgisayarınıza virüs girdiğinden şüphelendiğiniz anda, temiz olduğunu bildiğiniz bir bilgisayardan tüm banka hesaplarınıza ve sosyal medya hesaplarınıza girerek şifrenizi değiştirin.
Para yatırmanızı isteyen mesajlardan dolayı paniye kapılmayın, mutlaka güvenlik güçlerini arayıp, sorun.
İnternet bankacılığına mutlaka bankanın internet sitesi adresi tarayıcıya yazılarak girilmeli.
İnternet bankacılığına giriş yapabilmek için sadece bankanın istediği bilgiler girilmeli.
Sürekli kullanılanlar dışında bir ekran ya da ek bilgi isteği ile karşılaşıldığında mutlaka banka ile irtibata geçilmeli.
Başka bir şahsın hesaplarınızı kullanıp kullanmadığını kontrol edebilmek için; “En Son Ziyaret Saatiniz” bölümünden en son işlem yapılan tarih ve saat ile son işlemler kontrol edilmeli.
Talep edilmediği halde bankadan sms ile şifre geliyorsa banka ile irtibata geçilmeli.
Virüsleri tanıyalım
ORTADOĞU Teknik Üniversitesi Tekno Parkı’nda faaliyet gösteren DragonLabs’ın Başkanı Alper Başaran, dünyada günde ortalama 100 bin yeni virüs geliştirildiğini belirterek, en sık karşılaşılan virüs ailelerini şöyle özetledi:
Fidye isteyen virüs (Ransomware): Bu virüsle tüketicinin bilgisayarı kilitleniyor ve ekranda genelde güvenlik güçlerinden gelmiş gibi gösterilen, ‘Bilgisayarınızda yasadışı siteleri ziyaret ettiğiniz tespit edildi. Şu miktardaki cezayı linketi adrese yatırdığınızda bilgisayarınızın kilidi çözülecek” mesajıyla para yatırılması sağlanıyor.
Truva Atı virüs ailesi: Bu tek bir virüs değil. Geliştirilerek yeni adlarla ortaya çıkıyor. Son yaşanan vakalarda sıklıkla Zeus adı verilen bir virüse rastlanıyor. Bilgiyasarın tüm kontrolünü ele geçirdiği için bu adla anılıyor.

Euro’ları çalan virüs (Eurograbber): Bu virüsü yapan kişinin verdiği bir isim. Banka hesaplarını soymaya dönük bir truva atı gibi çalışıyor.

0 yorum: